Przygotowanie pilawu z przyprawą Torczyn.

Składniki:
- przyprawa „Torczyn” z puree śliwkowym – 1 szt.;
mięso – 500 g;
marchew – 2 szt.;
berberys – 5 szt.;
ryż – 450 g;
woda – 600 ml.
Mamy dla Was ten właśnie pyszny przepis na aromatyczny pilaw!
A dzięki przyprawie „Torczyn” z puree śliwkowym proces przygotowania
będzie o wiele prostszy, a pilaw będzie równie pikantny i aromatyczny!
Przygotowanie pilawu z przyprawą Torczyn
- Przed rozpoczęciem przygotowywania pilawu, dla wygody przygotujmy wszystkie składniki niezbędne do naszego przepisu: dokładnie myjemy mięso i kroimy je w kostkę, marchew kroimy w grube paski, a ryż dobrze przepłukujemy.

2. Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy pokrojone mięso i smażymy je na złoty kolor.
3. Następnie dodajemy marchew pokrojoną w grube paski i razem z mięsem smażymy przez 3-4 minuty.

4. Kiedy mięso z marchewką będą podsmażone, dodajemy przyprawę „Torczyn” z puree śliwkowym oraz 300 ml wody, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut.

5. Następnie dodajemy przepłukany ryż, 5 sztuk berberysu, dolewamy jeszcze 300 ml wody i dobrze mieszamy. Zostawiamy do duszenia pod przykryciem na kolejne 20 minut.

Aromatyczny pilaw można podawać, ozdabiając go świeżą zieleniną.
Jak wybrać ryż do pilawu
Jeśli wybierzesz niewłaściwy ryż i nie będziesz przestrzegać pewnych zasad jego gotowania, może on po prostu zamienić się w lepką masę, a danie zostanie bezpowrotnie zepsute. Dlatego, aby pilaw był smaczny, a ryż w nim sypki, ważne jest wybrać odpowiedni gatunek ryżu i przestrzegać określonej techniki gotowania.
Do uzbeckiego pilawu idealnymi odmianami ryżu są devzira lub chungara, ale te odmiany są używane głównie w ojczyźnie tego dania. Wymienione odmiany ryżu są dość drogie i rzadko spotykane w zwykłych sklepach w Polsce. Dlatego do domowego pilawu sprawdzą się odmiany basmati, jaśmin lub ryż długoziarnisty. Jeśli gotujesz pilaw po raz pierwszy, warto wypróbować ryż parboiled, który lepiej zachowuje swoją strukturę.
Jak gotować ryż do pilawu
Dobrze przepłukany ryż to główny sekret sypkiego pilawu! Przed gotowaniem przepłucz ryż 5-7 razy pod ciepłą wodą. To usunie z niego skrobię, która sprawia, że ryż staje się kleisty. Aby konsystencja pilawu była odpowiednia, wybierz naczynie z grubym dnem, które ma szczelnie zamykającą się pokrywkę.
Na początku zalej ryż zimną wodą w proporcji 1:3 i postaw na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum, aby woda nie odparowała zbyt szybko. Po zagotowaniu biały ryż gotuje się 15-20 minut, a brązowy – 40 minut. W trakcie gotowania ryżu nie należy mieszać, aby pozostał sypki. W połowie gotowania przykryj garnek pokrywką i pozostaw ryż do pełnej gotowości.